Aktuality

Výstava ve škole

Uloženo: 29.4.2024 9:25:07

 

Pobyty pro lidi s postižením v Bělči nad Orlicí

 

Pobyty pro lidi s postižením každoročně pořádá Českobratrská církev evangelická v Táboře J. A. Komenského v Bělči nad Orlicí. Série vybraných fotek Tomáše Znamenáčka z těchto pobytů se stala předmětem putovní výstavy, která bude u nás ve škole k vidění do konce května. Tomáš Znamenáček pracuje jako programátor v organizaci Česko.Digital, v Boskovicích patří k redakci, která provozuje místní internetové noviny a podílí se také na fungování boskovického kulturního a komunitního centra Prostor. Níže uvádíme část rozhovoru, který vznikl pro časopis Český bratr při příležitosti této výstavy.

 

Na tábor v Bělči jezdíš a fotíš tam už několik let. Podle čeho jsi vybíral fotky na výstavu?
Mám s Bělčí spojených pár zásadních témat nebo obrazů, které jsem se snažil předat. Zejména jsou to vztahy mezi lidmi a chvilkové vhledy do světa klientů. Ale uvědomil jsem si, že ve mně za ten týden zůstávají zaseknuta i některá místa v areálu tábora nebo jeho okolí. Takže je to proces napůl racionální, napůl intuitivní.

 

Co máš rád na černobílé fotce?

Zčásti je to úplně praktická pragmatická volba. Není to ateliérové focení, takže nemám pod kontrolou světlo a v černobílé je pro mě jednodušší udržet nějakou vizuální jednotu celého souboru. Zčásti to má ale samozřejmě i hlubší důvody, mám například rád určité vizuální zjednodušení, zklidnění, abstrakci, což s sebou ta černobílá nese. Není to jen „absence barev“, je to samostatné vidění světa. (Což se vlastně dobře hodí k tomu tématu!)

 

Ty nejsi člověk z církevního prostředí, jak se v něm cítíš a co pro tebe tenhle aspekt znamená?
Často říkám, že Běleč je nejlepší reklama na evangelickou církev. Asistence, tedy přinejmenším ta, kterou děláme v Bělči, je pro mě v jádru láska k bližnímu, jakkoliv odlišnému. A církve si v tomhle vážím jako nějakého systému, který buduje v našem světě cesty a příležitosti, jak tahle pozitivní témata rozvíjet – i ve zcela banálně pragmatických věcech, protože jedna věc je láska a druhá věc je fungující uklizený tábor s dobrou jídelnou a čistými záchody. Současný svět může leckdy působit surově a sobecky, tak mě blaží prostředí, které je od základů stavěno na skutečných hodnotách…

Celý rozhovor je k dispozici zde.

 

 

Pozvánka na letos poslední Dílny sociální práce

Uloženo: 23.4.2024 21:30:15

Milí příznivci, srdečně vás zvu na poslední setkání v rámci cyklu prezentací Dílny sociální práce v pondělí 29. dubna v době 14:30-16:00 u nás na Opletalce. Hana Netočná

Mgr. Dominika Duspivová, Dům na půli cesty SOS Kotva

SOCIÁLNÍ PRÁCE S MLADÝMI DOSPĚLÝMÍ PO ODCHODU Z DĚTSKÝCH DOMOVŮ

Vhled do sociální práce s mladými dospělými po odchodu z dětských domovů, výchovných ústavů a pěstounské péče. Její smysl a možná úskalí. Tvorba zdravého klientského vztahu, laskavé a bezpečné nastavování hranic při práci s klienty. Seznámení s tím, jak klientům pomáháme posilovat jejich kompetence, sebedůvěru a převzít odpovědnosti za svůj život, svá rozhodnutí a jednání.

Strana: 1